Наркобарони се заемат с кражба на данни

Големи търговци на наркотици постепенно изоставят “професията” и се насочват към ИТ сегмента, където успешно крадат конфиденциални данни. Това става ясно от доклад на Гордън Рапкин, шеф на компанията Protegrity, изнесен по време на Infosecurity Europe 2007.

Рапкин се позовава на данни от ФБР, че много наркотърговци въобще излизат от бизнеса с незаконни вещества, за да използват своите компютърни мрежи за мащабни кражби на данни.

Кибер бизнесът е по-привлекателен за престъпниците, тъй като им носи същите печалби както от продажбата на наркотици, без обаче да рискуват живота си. Освен това властите въобще не са заинтересовани да издирват киберпрестъпниците, когато обемът на открадната информация не е достатъчно голям, твърди Рапкин.

Наркобароните сега предпочитат да “колекционират” кредитни карти и да изпращат бившите разпространители на дрога в магазините за определени покупки. Като инвестират по около $200 на човек, престъпниците избягват всевъзможни проблеми и получават шанс свободно да продават придобитите вещи в онлайн аукционите.

Излиза, че развитието на високите технологии помага в борбата с разпространението на наркотици. На компаниите обаче ще се наложи да подобряват непрекъснато текущите си системи за ИТ сигурност.

Коментар