Европа подготвя технологичен институт, конкурент на MIT

Европейският технологичен институт (EIT) може да бъде отворен за бизнеса през есента, след като правителствата в ЕС стигнаха до съгласие по ключови точки от преговорите. Страните членки ще трябва да съберат 300 милиона евро, които ще са нужни за финансирането на EIT тази година.
Работещ модел за финансиране в периода 2008-2013 все още не е разработен, а най-малко пет различни комитета спорят по какъв начин да се учреди законово EIT. Ето защо колкото и да му се иска на ЕС да се конкурира с Масачузетския технологичен институт (MIT), засега това няма да се случи, писа arstechnica.com.
Комисарят по образованието в ЕС Жан Фигел се надява новият проект да бъде гласуван през юли. Фигел винаги е поддържал инициативата за EIT. Като пример за това колко е важно да съществува подобен институт, той посочва British Petroleum, които са решили да отпуснат $500 милиона на американски университет за изследователска работа. Ето защо е необходимо ЕС да има свои изследователски звена.
Новият модел на EIT е компромис на първоначалната си версия на технологичен център, създаден по модела на MIT. По-рано беше решено EIT да бъде нов научноизследователски център, ситуиран на едно място и със задачата да конкурира MIT като финансиран от бизнеса институт за научноизследователска дейност от световна класа. Сега се предвижда EIT да има подразделения из целия ЕС, благодарение на сътрудничеството между университети и корпорации.
Оперативните бюджети също бяха значително орязани: първоначалните планове включваха 2.4 милиарда евро бюджет за следващите пет години, докато сегашните 300 милиона евро изглеждат по-реалистична сума в краткосрочен план, имайки предвид че финансирането е правителствено, а не от частния сектор. В момента се водят и дискусии с различни европейски бизнеси за осигуряване на достатъчно финансиране на проекта. Ако те преминат успешно, повече от 50% от бюджета на EIT могат да идват от индустриални източници, даващи на организацията 600 милиона евро, с които тя да започне да функционира.
Въпреки че EIT е всеобщо усилие, проектът ще има отделна база за операции, чието местоположение предстои да се определи. Предложените населени места за това са 60 града в Австрия, Унгария, Полша и Словакия. Фокусът на изследване на първата група проекти също все още не e определен. Макар че президентът на Съвета на министрите в ЕС се обръща към теми като управление на енергийните ресурси и промяната на климата, други страни членки предпочитат инициативи за напредване на икономиката, вкл. фармацевтични и медицински технологични изследвания.

Коментар