Стартира конкурс за бързо развиващи се компании в Централна Европа

Български технологични фирми за първи път могат да участват в конкурс за определяне на бързо развиващи се компании в Централна Европа, обяви Държавната агенция за информационни технологии и съобщения (ДАИТС). Конкурсът се организира от консултантската фирма Делойт в партньорство с ДАИТС.
Очаква се конкурсът да стимулира иновационната активност на българските фирми от сектора на информационните и комуникационни технологии, което ще окаже съществено влияние върху ръста на производителността и конкурентоспособността на българската икономика, посочи председателят на ДАИТС Пламен Вачков.
“Малко известен е фактът, че български компании държат монопол в Европа в производството и продажбата на касови апарати с фискална памет”, каза Вачков. Той очаква в конкурса ще се включат не само производители на оборудване, но и компании, които предоставят услуги в областта на интернет и софтуера.
Сред критериите за участие на компаниите в конкурса са притежаване на собствена технология, която допринася за значителна част от оперативните приходи на фирмата, годишни приходи от поне 50 000 евро и дейност поне 5 години. За фирмите, които не покриват посочените изисквания, е предвидена категорията „Изгряващи звезди”, където годишните приходи трябва да са поне 30 000 евро, а дейността – от поне 3 години.
Крайният срок за регистрация в конкурса е 29 юни, а победителите ще бъдат обявени през октомври. Пълна информация за конкурса е публикувана на интернет страницата www.fast50ce.com.
Наградата „Deloitte CE Technology Fast 50” се дава на 50-те най-бързо развиващи се централноевропейски технологични фирми. Тази година се провежда осмата годишна класация, която е част от глобална програма на международната консултантска фирма.

Коментар