Вируси и троянци атакуват смартфоните

Потребителите на обикновени мобилни телефони могат да са спокойни, когато става въпрос за риска от вируси. Не така стоят нещата обаче за собствениците на смартфони.
Основната цел на мобилните вируси са именно смартфоните с операционни системи като Symbian или Windows Mobile. Притежателите на такива устройства трябва да са особено внимателни, предупреждава компанията за сигурност Sophos.
Нови вируси, от рода на CommWarrior, работят незабележимо във фонов режим и могат да изпращат мултимедийни съобщения към номера от списъка с контакти в смартфона.
Добрата новина е, че за да вършат своята тайна работа, повечето от мобилните вируси трябва да бъдат активирани от самия потребител. Това предопределя и превантивните мерки за защита, а именно – да не се отварят неизвестни приложения или съобщения от непознати в имейла.
Друга предпазна мярка е да се отклоняват всички неочаквани активности през безжичните Bluetooth връзки. Гаранция за 100% сигурност няма, но рискът може да бъде намален чрез по-внимателни действия.

Коментар