Роботи обезвреждат бомби и отварят врати в Ирак

Роботи обезвреждат бомби и отварят врати в Ирак
Помощта на хай-тек машините е незаменима за войниците
23/05/2006
Войниците в Ирак използват специални роботи, които предизвикват детонацията на вражески бомби, съобщава Ройтерс в понеделник. Други функции, които те могат да изпълняват, са отваряне на врати по време на престрелки в градовете, поставяне на оптични кабели и изпълнението на всякакви рисковани задачи, които преди това са били осъществявани от хора.
Самите войници коментират, че ползата от помощниците им е безценна. Всеки робот си има прякор, даден от военните, като Скуби Ду” е една от машините, преживели най-много сражения и опасни операции.
Колин Енгъл, изпълнителен директор на компанията производител – iRobot, планира един ден роботи, създадени по тази технология, да се грижат за деца и възрастни хора. До този момент фирмата е добила популярност на пазара с роботизирана прахосмукачка и робот, който чисти подове.
Роботната индустрия се развива изключително бързо в наши дни, като се влагат все повече средства, и същевременно броят на поръчките към фирмите производители нараства значително. Ниина Бук, специалист в сферата на новите технологии коментира, че преди 15 години никой не е имал интерес да инвестира в роботиката, като армията е била един от малкото клиенти.
Така успява да просъществува и компания като iRobot, коментират специалисти.
 

Коментар