Бивш CEO на HP може да оглави Dell

Марк Хърд може неочаквано да поеме Dell

Марк Хърд, бившият главен изпълнителен директор на HP, може неочаквано да поеме Dell

Марк Хърд, бившият CEO на Hewlett-Packard и президент на Oracle в момента, може да оглави американския производител на компютри Dell. Неговата кандидатура се лансира от инвестиционния фонд Blackstone Group, който е заинтересован да участва в приватизацията на Dell, предаде CNET.

В началото на февруари бе постигнато споразумение основателят на компанията Майкъл Дел и Silver Lake да изкупят акциите на Dell в сделка на стойност 24,4 млрд. долара. Съгласно договора със Silver Lake, бордът на директорите на Dell трябва да изчака други оферти за поглъщане до 22 март.

По информация от Блумбърг, частната инвестиционна компания Blackstone планира да излезе с предложение  за покупка на Dell, което може да принуди Майкъл Дел и неговите партньори да повишат офертата си от 13,65 долара за акция. Ако пък предложението на Blackstone бъде одобрено, Майкъл Дел ще се оттегли от поста CEO, а неговото място ще заеме Марк Хърд.

По-рано, инвестиционният фонд Southeastern Asset Management, който притежава 8,5% от Dell, определи сключеното споразумение като неизгодно за акционерите. И други големи инвеститори в компанията настояват за по-висока цена на продажбата.

Майкъл Дел възнамерява да превърне Dell от търговец на компютри в доставчик на корпоративни решения и услуги. Тъй като това е една по-дългосрочна стратегия, Дел иска да преобразува компанията от публична в частна, за да избегне съпротивата от акционерите, които принципно са нетърпеливи.

Коментар