Учени от Xerox изобретиха “език на цветовете”

Учени от корпорацията Xerox разработват нова система за лесно и точно задаване на цветове в изображения и документи. Тя позволява да се променят цветовите настройки с гласови или писмени команди, съобщиха от компанията.

Потребителят трябва само да напише „направи небето по-наситено синьо” или да даде гласова команда „направи фона пепел от рози” и софтуерът ще изпълни желанието му.

Изобретението „език на цветовете” все още е в етап на разработване. Чрез транслиране на човешкия глас в цвят и прецизен цифров код печатащите устройства ще принтират принтират цветни документи.

На годишната среща на Inter-Society Color Council (ISCC) през април т.г. проектът бе представен като “Natural Language Color Editing.” Xerox е в процес на патентоване на технологията.

„Цветният печат навлиза все по-масово и в малки и големи офиси, а повечето потребителите не са експерти в дефинирането на цветовете, въпреки че знаят какво искат да постигнат. След внедряването на изобретението на Xerox няма да е нужно да бъдем експерти, когато искаме да направим даден цвят по-тъмен или по-наситен”, коментира Дж. Улф, ръководител на изследователския отдел в Xerox Innovation Group, който работи върху изобретението.

Като приложен продукт изобретението на Улф ще може да работи за устройства като цветни офисни принтери и производствени преси, без да е нужно прилагане на математика. Сега, за да се визуализира яркочервен цвят на монитора или при печат, се задават математически координати, които определят точното му място в триизмерно пространство – гама от всички цветове, които устройството може да покаже или отпечата.

Новият метод на работа ще даде възможност за лесни цветови корекции и на обикновените потребители, а не само на специалистите в сферата на дизайна и предпечатната подготовка, смятат от Xerox. От друга страна, представители на широк кръг от професии, за които цветът е важна част от работата, като фотографи, дизайнери и проектанти ще спестяват значително време при прецизирането на желаните цветове.

Улф е фокусирал своето изследване върху общоприетите описания на цветовете, които могат да бъдат използвани за назоваване на цветови нюанси и да бъдат приложени към техническия „език на цветовете”. Според учения, иновативната част от проекта е именно схематичният език.

“В Xerox открихме, че ако можем да свържем човешкото измерение с математическото, ще създадем нещо много полезно”, споделя Улф.

Въпреки ранния етап на изследването, изобретението на Xerox ще има многостранно приложение. Добавяне на гласови команди към професионалния дигитален печат ще направи по-лесна комуникацията между клиентите и доставчиците на такъв печат, а офисните принтери ще могат лесно да бъдат „командвани” да печатат желаните цветове, посочиха от корпорацията.

Коментар