Индия не се шегува с 10-доларовите лаптопи

В интернет се появиха подробности за 10-доларовите лаптопи, които индийското правителство възнамерява да достави на населението. Министерството за развитие на човешките ресурси разглежда в момента две концепции за безпрецедентно евтините машини.
Единият вариант е предложен от студент випусник на инженерен ВУЗ, а другият е разработен от изследователи на Индийския научен институт. Интерес към проекта проявява и частната компания Semiconductor Complex, според Electronista.
И при двата варианта, всички компоненти се намират на една дънна платка, по информация от Times of India. Това ще доведе до по-ниска себестойност на лаптопите и ще опрости откриването и отстраняването на повреди.
В момента стойността на производството на един подобен лаптоп се оценява на $47. Но в индийското министерство се надяват, че масовото производство на милиони лаптопи ще снижи значително цената, за да се стигне до култовите 10 долара за бройка.
Според западни наблюдатели, производството на ултра евтини лаптопи може да стартира до една-две години. Подобна инициатива може да обезсмисли за Индия шумно разгласения проект за 100-доларови лаптопи (OLPC), предназначени за децата в развиващите се страни.
OLPC-тата обаче засега ще се продават на правителствата не по 100, а по 175 долара. Освен това проектът все още буксува. В същото време инициативи като тази на индийското министерство за развитие на човешките ресурси и на някои водещи технологични компании, сред които и Intel, набират скорост и може да заемат нишата.  

по темата: „Индия не се шегува с 10-доларовите лаптопи”

добавете коментар...

  1. 1

    Kolkoto stana s 100 dolarovite,tolkova i s 10 d

  2. Milo

    Чак толкова евтино не е добре. Ако всичко е почти безплатно, къде отива стандартът. Няма да има високоплатени служители, и ще бъде една всеобща бедност, към която ни тикат Китай и Индия.

  3. Да ве

    Тинтири-минтири!

Коментар