IBM продава една трета от своите акции в Lenovo

Гигантът IBM продава 223 милиона акции на Lenovo, което е около една трета от неговия дял, в сделка, управлявана от Citigroup. Продажбата във вторник следва действията на компанията от февруари, когато вторият най-голям акционер в Lenovo след китайското правителство спечели 123$ милиона от продажбата си на 300 милиона акции, съобщи CNET.
IBM разполагаше с около 7.4% от Lenovo преди продажбата във вторник. Компанията придоби своя дял в китайския компютърен производител, след като той закупи производството на IBM PC за 1.75$ милиарда през 2005 година.
Според сделката, американската компания е задължена да продава по една трета от своите акции всяка година в периода от май 2006 до май 2008. Но миналата година IBM сключи ново споразумение с Lenovo, коeто й позволява да изпълни задълженията си до ноември 2007, или с шест месеца по-рано от уговорения срок.
Акциите на Lenovo, третият най-голям производител на компютри в света, поевтиняха с 3% за последните три месеца, а през изминалата година се бяха увеличили с 10%.

Коментар