Китай заложи на Ubuntu като национална ОС

Китай ще наложи в национален мащаб  собствена операционна система на база Ubuntu

Китай ще наложи в национален мащаб собствена операционна система на база Ubuntu

Китай напредва с петгодишния си план за налагане на софтуера с отворен код и развитие на съответната екосистема. Центърът CSIP (China Software and Integrated Chip Promotions Centre (CSIP) към министерство на промишлеността и информационните технологии представи нова референтна архитектура за национална ОС, която стъпва на Ubuntu от Canonical.

В допълнение, CSIP, Canonical и Националният университет за отбранителни технологии (NUDT) формираха лаборатория за иновации с отворен код (CCN Open Source Innovation Joint Lab), която ще разработва ускорено локализирани версии на Ubuntu за настолни компютри и облака, съобщи Canonical.

В първия етап CCN Joint Lab насочва усилията си към разработка на подобрена версия на Ubuntu за настолни компютри с функции, специфични за китайския пазар. Системата Ubuntu Kylin ще излезе още през април тази година, а по-късно ще се появи и във версии за други платформи.

В перспектива системата ще бъде интегрирана с картографската услуга на Baidu и платформата за е-търговия Taobao, както и със система за разплащания с китайски банки. Предвиден е също достъп в реално време до информация за движение на влакове и самолети.

Разработчиците на Ubuntu Kylin си партнират със създателите на WPS, най-популярния офис пакет в Китай. Работи се също по системни програми и софтуер за обработка на фотографии. В бъдеще тези компонентни ще станат достъпни за потребителите на Ubuntu и в други страни.

Все още не е известно дали проектът включва разработка на мобилна версия на Ubuntu. По-рано Китайската академия по телекомуникационни изследвания призова за създаване на национална операционна система за смартфони, таблети и други мобилни устройства, за да бъде намалена зависимостта от Android.

Коментар