Нови батерии обещават 8 часа работа на лаптопа

Изследователи от Националната лаборатория Аргон в близост до Чикаго преодоляха бариера в развитието на литиево-йонните батерии. Те твърдят, че са създали технология, която удвоява капацитета на батериите.  
В основата на разработката е нано-кристална структура с манган в качеството на материал за положителния електрод. Учените използват двукомпонентна структура. Активният зареждащ елемент е вграден в неактивния, който стабилизира структурата.
Първите тестова са много обнадеждаващи. Учените са успели да постигнат заряд от 250 mAh/g, което е над два пъти по-добър резултат спрямо сегашните литиево-йонни батерии.
В допълнение, батериите с манган ще бъдат по-евтини за производство, в сравнение с използваните в момента кобалтови, никелови и литиеви батерии.
Новата технология би могла да се използва в батерии за практически всякакви типове устройства – потребителска електроника, лаптопи, медицински уреди, та дори и в хибридни електромобили, твърдят разработчиците в съобщение за медиите.
Като всяка нова технология и мангановите батерии няма да се появят веднага на пазара, но бъдещето им изглежда сигурно, предвид очевидните предимства. Новите батерии биха позволи, например, до 8 часа автономна работа на лаптопите.

Коментар