Швейцарска фирма предложи защита на е-паспортите ни от фалшификации

Швейцарската компания WISeKey e готова да предложи международнопризнато решение за защита на личните данни, които ще бъдат вградени в чиповете на електронните документи за самоличност на българите след 31 октомври 2007 година.

Целта е пълната информация (име, дата на издаване на документа, срок на валидност, ръст, цвят на очи и биометрични данни като дигитална снимка, пръстов отпечатък и сканиран образ на ретината), които ще се съхраняват в е-паспортите и е-личните карти, да бъдат предпазени от фалшификация и нерегламентиран достъп, съобщиха от компанията в IT in The Press.

За да се гарантира пълната неприкосновеност, при вграждането на данните в чипа те трябва да бъдат криптирани и “заключени” със специален код, който е уникален за всеки документ за самоличност. Това гарантира, че те могат да бъдат прочетени само от оторизираните органи и не могат да бъдат променяни или копирани.

Защитата се постига чрез тъй наречената инфраструктура на “публичния ключ”, в изграждането на която WISeKey e един от лидерите на глобално ниво. Компанията е готова да предложи технологията и на българската държава. Чрез нея правителството има възможност само да издава уникални сертификати за електронната сигурност на личните документи, както и да регламентира нивата на достъп до информацията в тях. По този начин държавата притежава и управлява инфраструктурата, а WISeKey с международнопризнатия си статут се явява допълнителен независим гарант на процеса.

Въвеждането на електронни документи за самоличност с високо ниво на защита ще ограничи до минимум възможностите за фалшификация и ще улесни граничния контрол, посочиха от WISeKey. С е-паспорти българите ще пътуват по-лесно, защото времето за митническа проверка ще бъде съкратено в пъти. А след изграждането на необходимата инфраструктура електронните ни лични карти на практика ще станат универсален документ, с който ще можем да си плащаме осигуровките и данъците онлайн, да си регистрираме автомобила от вкъщи, да си проверим за секунди здравното досие и т.н., обясни Димитър Богачев, Технически мениджър на WISeKey България.

WISeKey участва в проекти за издаване на електронни документи за самоличност в около 40 държави, като обезпечава защитата на личните данни в паспортите на общо над 650 млн. души в цял свят. Преимущество на системата, разработена от WISeKey, е че е базирана на Windows платформа, която се използва от информационните системи в държавата. Това би довело до допълнително съкращаване на разходите и времето за внедряване, заявиха от компанията.

Коментар