Ламята “център за данни” поглъща все повече енергия

Много технологични компании се опитват да овладеят неконтролируемата консумация на енергия в центровете за данни. Това са онези модерни стаи с машини, които поддържат Интернет и корпоративните компютърни системи.

Възходът на Интернет технологиите стои зад бързото нарастване на центровете за данни и увеличеното потребление на енергия. Броят на сървърите в информационните центрове се е увеличил шест пъти за последното десетилетие, а всяка по-мощна машина изразходва много повече електричество от по-ранните модели, писа CNET.

Разходите и наличността на електрическа мощност са станали сериозен проблем за много компании, чиито центрове за данни се разширяват постоянно. Специалисти в индустрията казват, че оборудването, управлението и експлоатацията на информационните центрове често са най-важни от гледна точка на спестяване на енергия. Инвестициите в нови технологии биха били пари, хвърлени на вятъра, ако преди това основните принципи за консумацията на енергия не се спазени.

Проучване, направено от Forrester Research сред водещи корпорации в САЩ и Европа, показва масова загриженост за енергийната производителност на центровете за данни. Но само една четвърт от компаниите разполагат с програми за прилагане на оперативни практики с цел обуздаване на потреблението на енергия.

Технологичните компании, независимо дали индивидуално или обединени в групи, започнаха да рекламират енергийно-ефикасно компютърно оборудване. Миналата година беше създаден консорциумът Green Grid, чиято задача е да разработи стандарти за консумация на енергия, предназначени за оборудването на информационните центрове. Сред неговите членове са IBM, Hewlett-Packard, Dell, Sun Microsystems, Intel, AMD, VMware и други водещи компании.

Наскоро IBM, най-големият оператор на центрове за данни в света, обяви инициатива, която се приема от анализаторите като значителна стъпка към разгръщане на широк набор от технологии за справяне с проблема. До 2010 година корпорацията планира да удвои компютърния капацитет на своите стотици центрове за данни по целия свят, без да увеличава консумацията на енергия. За целта Биг Блу ще инвестира по 1 милиард долара годишно в нов хардуер, софтуер и услуги.

Концепцията на IBM включва нова охладителна система, която складира енергия и изстудява центровете за данни, само когато е нужно. В допълнение специален софтуер ще увеличи използването на компютрите и автоматично ще ги превключва в “стендбай” режим, когато не се използват. 3-D модел и термални инженерни техники пък ще имат за цел да оптимизират въздушните течения през информационните центрове.

Самата IBM също ще използва тези технологии, а също така ще ги предлага на своите корпоративни клиенти. През последното десетилетие общата земна площ на центровете, проектирани от IBM по света, е около 10 милиона квадратни метра. Само в Китай IBM е участвала в създаването на 20 информационни центъра през 2006 г.

Коментар