Готвят специален Linux за евтини РС

Компанията Red Hat, най-големият доставчик на корпоративен Linux софтуер, разкри нова стратегия, насочена към развиващите се пазари. Предназначена да поддържа широка гама хардуер, включително и евтини компютри, платформата Red Hat Global Desktop ще включва софтуер за продуктивност с отворен код и модерен потребителски интерфейс.
Global Desktop, която ще предлага конкурентен ценови модел, е била разработена в сътрудничество с Intel, за да бъде съвместима с Classmate PC и други евтини хардуерни линии. Платформата ще се предлага на правителства и малки фирми в развиващите се страни.
От производителя на чипове Intel казват, цитирани от arstechnica.com, че новата платформа на RedHat е ефективно решение по отношение на разходите, което много точно ще отговори на търсенето на Linux за настолни компютри от потребителите в развиващите се държави.
В резултат на сериозното си участие в проекта „Лаптоп за всяко дете” (OLPC), Red Hat е натрупала доста знания за евтиния хардуер, който широко се възприема в развиващите се страни. Изглежда, че платформата Global Desktop е опит от страна на компанията да използва своите знания и умения, за да увеличи пазарния си дял.
Работата в сътрудничество с Intel, за да бъде Global Desktop съвместима с Classmate PC, също помага на Red Hat, като й осигурява използване на нейния софтуер, независимо от изхода на двубоя между OLPC и Classmate PC, които са конкурентни проекти.
Успехът на платформата Global Desktop ще зависи най-вече от ценовия модел, който все още не е напълно разкрит. В развиващите се страни Red Hat може да се сблъска с конкуренцията на некомерсиалните Linux дистрибуции или с Linux дистрибуции, създадени и поддържани от местни компании. Red Hat ще трябва да намери начин да достави повече стойност, като в същото време запази разходите минимални, но тя именно в това е специалист.

Коментар