iOS доминира при мобилните корпоративни устройства

Мобилните устройства на Apple имат най-голям дял в корпоративния сектор, твърди проучване на Citrix

Мобилните устройства на Apple имат най-голям дял в корпоративния сектор, твърди проучване на Citrix

Платформата iOS продължава да доминира сред корпоративните мобилни устройства по целия свят, сочи ново проучване на Citrix. Лидерството на Apple е факт, въпреки стремителния ръст в популярността на устройствата с операционна система Android в Европа.

iOS остава предпочитана платформа за много вертикални решения, вкл. търговия на дребно, ресторантьорски бизнес, застрахователни компании. Под управление на системата работят 58% от всички устройства, използвани за корпоративен мобилен достъп.

Android пък е по-търсена в организации, които имат мобилни подразделения и работят „на полето” – например транспортни и комунални компании, както и секторът на здравеопазването.

Android е най-бързо растящата платформа сред свързаните устройства в региона EMEA (Европа, Близкия изток и Африка), бележейки увеличение от 11% през последното тримесечие до 36% дял. В този регион Apple регистрира спад от 56% до 43%, а Windows Mobile добавя 2%, достигайки 21% дял.

Организациите все по-агресивно използват „черни” списъци с приложения, е друг извод от проучването. Подобна политика прилагат 18% от компаниите, което е с 11% спрямо предходното тримесечие.

Обикновено в черните списъци попадат приложения, опасни сигурността на мрежите и данните, в частност програми, които синхронизират данни и изпращат файлове отвъд пределите на корпоративната инфраструктура.  Блокират се също приложения като игри и социални мрежи, които намаляват производителността на труда.

Най-често в черните списъци попадат Angry Birds, Facebook, Dropbox и YouTube. За сравнение, в „белия” списък с препоръчвани приложения доминират Evernote, NitroDesk TouchDown, Google Chrome и Adobe Reader. Раздвоение се наблюдава в отношението към Skype – това е единственото приложение, което еднакво често попада и в черните, и в белите списъци.

Коментари по темата: „iOS доминира при мобилните корпоративни устройства”

добавете коментар...

  1. Гласуващ

    Нормално Андроидите да са по популярни “на полето”. Голямата маса устройства са до 200лв. което не е проблем ако го загубиш или го откраднат …

  2. @mhm

    ТЪПАК

  3. mhm

    Пълни глупости и поредната реклама на епъл!

Коментар