ЕС лансира технология срещу хлъзгане на колите

Европейската Комисия подкрепя инициативата e-safety, която би могла да помогне за намаляване на пътнотранспортните произшествия.
Electronic Stability Control (ESC) е сочена като ключова технология за редуциране на катастрофите по пътищата на Европа. ЕК дори стартира кампания „Избери ESC!” заедно с Euro NCAP (European New Car Assessment Programme), за да популяризира технологията.
Над 40 000 души умират, а над един милиона са ранявани по пътищата на Европа всяка година, според silicon.com. Като основна причина за това е посочена загубата на контрол над превозното средство, получавана най-често от поднасяне (плъзгане) на колата.
ESC засича кога автомобилът може да поднесе и прилага различен спирачен натиск на всяко колело, за да стабилизира превозното средство и да не допусне процесът на поднасяне да продължи. Системата е особено ефективна при влажни и заледени условия, като намалява риска от инцидент с до 20%.
Европейският комисар за информационно общество Вивиан Рединг каза, че Комисията се надява кампанията да е първата стъпка към снабдяване на всички нови коли с ESC до 2012 година.
Прилагането на ESC в Европа засега е незначително. Дания и Швеция са с най-много превозни средства, снабдени с ESC, на глава от населението, докато Ирландия и Малта са на дъното, като там ESC дори понякога не е и предлагана като опция, показва проучване на Euro NCAP.
 

Коментар