iPod бил опасен за хората с пейсмейкъри

В Мичиган 17-годишен ученик е открил, че iPod-ите могат да нарушат функционалността на пейсмейкърите (изкуствен водач на сърцето). След това било проведено проучване по въпроса, в което били тествани 83 възрастни пациенти, разказва dailytech.com. На 5-6 см от гърдите на пациентите бил поставян iPod за време между 5 и 10 секунди. При 29% от хората били наблюдавани телеметрични смущения, а при 20% пейсмейкърът започвал да отчита грешно функцията на сърцето.

Изследването е било направено от HealthDay News. В някои от случаите са наблюдавани електрически смущения, дори когато iPod бил на 40-45 см от гърдите на пациента, а при един от пациентите пейсмейкърът спрял да работи.

Според специалистите, работещи по проблема, ако iPod пречи на пейсмейкъра да работи и собственият за пациента ритъм на сърцето се промени, то тогава болният е в сериозна опасност.

Въпреки че повечето хора, използващи пейсмейкър, не са потребители на iPod, този феномен трябва да се изучи внимателно, смятат специалистите. В експеримента са били използвани само iPod-и, така че не се знае дали други преносими музикални плеъри могат да влияят по същия начин на пейсмейкърите.

Възрастните с пейсмейкър обикновено не използват iPod, но те могат лесно да влязат в контакт с хора, които носят музикалния плеър на Apple. Наскоро компанията обяви, че е продала своя 100-милионен iPod, което го прави особено популярно устройство.

Коментар