Пореден ултра евтин РС лансират на пазара

Компанията Zonbu обяви, че пуска в продажба евтин модел компютър със схема за интернет обслужване. Миниатюрният РС се предлага за $99 в конфигурация с 512 мегабайта оперативна памет и 4 гигабайта флаш памет.
Ако желаят по-голям обем памет, потребителите могат да ползват платените интернет услуги на сървъра на Zonbu. Например, наемът на 25 гигабайта дисково пространство струва $13 на месец.
Базовата конфигурация на компютъра не включва каквато й да е периферия. Но малките размери на Zonbu PC позволяват на потребителя да го носи навсякъде със себе си и да го ползва, където е налична периферия – монитор, клавиатура, мишка и пр.
Компютърът е базиран на операционната система Linux и включва набор от приложения с отворен код за ежедневните задачи. Сред тях са браузър Firefox, офис пакет OpenOffice, аудио и видео плеъри, Skype, електронна поща и приложение за мигновени комуникации.
Zonbu PC е икономично решение, което консумира само 15 вата.
Има обаче и уловка. Ако потребителят не се абонира за интернет услугата на компанията, която осигурява повече памет и автоматичен бекъп на информацията на сървъра на Zonbu, покупката на мини РС-то ще му излезе $250, а не $99.

Коментар