Microsoft и Lenovo сключиха сделка за $1.3 милиарда

Производителят на компютри Lenovo, който нашумя през 2004 година, когато закупи PC подразделението на IBM, сключи сделка с Microsoft на стойност $1.3 милиарда. Договорът позволява на Lenovo да инсталира предварително всички версии на Microsoft Windows, както и друг софтуер, като Office например, в своите компютри.
Споразумението е подобрение на сделката между двете компании от 2006 година, която бе на стойност от $1.2 милиарда, съобщи arstechnica.com. Договорът тогава беше посрещнат като силна опора за антипиратските усилия на Китай, където все още по-голямата част от използвания софтуер остава незаконен.
В края на 2005 година китайското правителство издаде декрет, според който всички произведени в страната компютри трябва да бъдат с лицензирана операционна система. Lenovo беше първият голям производител, който започна да инсталира Windows на продаваните от него системи на китайския пазар.
От китайската компания нарекоха сегашната сделка значителна стъпка към една от най-важните цели на международния бизнес, а именно защитата на интелектуалната собственост. Lenovo оценява сделката от миналата година като много плодотворна и се надява на още по-тясно сътрудничество със софтуерния гигант в бъдеще.
Миналия месец двете компании съобщиха, че в момента строят общ център за изследване и разработки в Китай, който ще бъде първия по рода си. Центърът ще се фокусира в създаване на възможно най-подходящи за китайския пазар продукти.
Нито една от двете компании не разкрива какви OEM (Original Equipment Manufacturer) цени ще плаща Lenovo на Microsoft. През първото тримесечие на 2007 година китайската компания е продала 6.3% от всички компютри в света, което прави около 4 милиона PC-та. Lenovo може да плаща по-малко в Китай, отколкото в останалия свят за слагане на същия софтуер в своите PC-та. Но разликата едва ли ще бъде голяма, като се има предвид, че 80% от продажбите на компанията са в родната й страна.

по темата: „Microsoft и Lenovo сключиха сделка за $1.3 милиарда”

добавете коментар...

  1. Karaman

    м-да, краян на едни от най-хубавите лаптопи :(. Останаха само IBM

Коментар