Кибер война опустоши естонски сайтове

Кибер война с невиждани размери опустоши естонските уеб сайтове през изминалите две седмици. Причината беше скандално решение на правителството да премести военния паметник „Съветска ера” от центъра на столицата Талин в предградията.

Два дни след протестите на етническите руснаци, според които това е атака срещу тяхното наследство и малцинствените им права, битката бързо се прехвърли от истинския във виртуалния свят. Правителствените уеб сайтове бяха подложени на DDoS атаки, толкова мощни, че спряха достъпа на много агенции до IP адреси извън Естония.

Говорител на Министерството на отбраната на страната оприличи атаките на събитията от 11 септември 2001 година в САЩ, писа arstechnica.com.

Някои анализатори и естонските власти твърдят, че атаките идват от Русия и то от руски правителствени IP адреси. Министър–председателят на Естония Андрус Ансип заяви, че тези кибер атаки от страна на руските власти, наред с изявленията на делегати от Руската Дума за смяна на правителството на Естония, показват, че страната е подложена на тежка, масивна атака от страна на Руската федерация.

Като пример за това Ансип посочи случай в Москва, когато група студенти нападнали естонското посолство, а посланикът бил оставен да замине на почивка, чак когато САЩ, ЕС и НАТО изявили своите протести. Освен това лидер в руския парламент призова правителството на Естония да подаде оставка – студен душ за малка страна, която е под доминиращата роля на Русия от десетилетия насам.

Европейският парламент също проведе дискусии по проблема миналата сряда, като президентът Ханс-Герд Пьотеринг каза, че е необичайно за Европа да се иска оставката на демократично избрано правителство на съседна страна. Той добави, че е немислимо в Европа да не се зачита Виенската Конвенция за защита на дипломатическите представителства.

Коментари по темата: „Кибер война опустоши естонски сайтове”

добавете коментар...

  1. Cthulhu

    Руска работа 🙂

Коментар