RedHat жъне успехи на Linux пазара

Lrinux доставчикът RedHat отчете ръст на приходите и печалбата за финансовата 2013 г.

Lrinux доставчикът RedHat отчете ръст на приходите и печалбата за финансовата 2013 г.

Американската компания Red Hat, водещ доставчик на Linux софтуер за корпоративния сектор, отчете ръст на приходите и печалбата за четвъртото тримесечие и за цялата финансова 2013 година.

Чистата печалба на Red Hat за периода декември-февруари възлиза на 43 милиона долара, или 22 цента на акция, спрямо 35 млн. долара (18 цента на акция) година по-рано.

Приходите на Linux доставчика са нараснали със 17% за тримесечието, достигайки 348 млн. долара, а оперативната печалба е 50 млн. долара.

RedHat приключва финансовата 2013 година с продажби за 1,33 млрд. долара, бележейки ръст от 17% спрямо предходната година. Чистата печалба на компанията се е увеличила до 150 млн. долара, или със 77 цента на акция, което е с 3 млн. долара повече в сравнение с финансовата 2012 г.

Годишната оперативна печалба на RedHat е 201 млн. долара. Компанията разполага с наличност от 465 млн. долара, което е с 19% повече спрямо предходната година.

RedHat е заработила 303 милиона долара от отдаване на софтуер под наем за определен срок. Този резултат за тримесечието е по-висок с 19% на годишна база. За цялата финансова година приходите от софтуер под наем възлизат на 1,15 милиарда долара, бележейки ръст от 19% спрямо предходната година.

Коментари по темата: „RedHat жъне успехи на Linux пазара”

добавете коментар...

  1. РМС

    Бих искал да прекъсна за миг.
    Каквото имате предвид под Linux, е в действителност, GNU / Linux, или като наскоро се приема се нарича, GNU плюс Linux. Linux не е операционна система сама по себе си, а по-скоро друг свободен компонент на напълно функционираща система GNU, ползваща GNU corelibs, shell инструменти и жизненоважни компоненти на системата, обобщаващи пълна OS, както е определено от POSIX.

    Много компютърни потребители използват променена версия на системата GNU всеки ден, без да го осъзнават. Чрез странно стечение на обстоятелствата, версия на GNU, която широко се използва днес често се нарича Linux, и много потребители не са наясно, че тя е в основата на системата GNU, разработен от проекта GNU.

    Наистина има Linux, и тези хора са го използвате, но това е само част от системата, която използват. Линукс е ядрото: програма в системата, която заделя ресурсите на машината за другите програми, които изпълнявате. Ядрото е съществена част от една операционна система, но е безполезно само по себе си, тя може да функционира само в контекста на цялостна операционна система. Линукс се използва обикновено в комбинация с операционната система GNU – цялата система всъщност е GNU, с добавен Линукс или GNU / Linux. Всички така наречените Линукс дистрибуции са наистина дистрибуции на GNU / Linux.

Коментар