Само 1% българи търсят ВиК услуги в Интернет

Въпреки многообразието от информация, публикувана в Интернет, едва 1% от българите използват Мрежата, за да намерят доставчици на ВиК услуги. Това сочи проучване, направено от агенция TNSBBSS по поръчка на масовия класифициран бизнес справочник GoldenPages.
В изследването, имащо за цел да разбере как хората постъпват, когато им потрябват услугите на водопроводчик, са взели участие 1002 души. Проучването е представително за над 18-годишните на територията на цяла България по пол, възраст, тип населено място, заетост и етническа принадлежност.
По-голямата част от анкетираните (56%) заявяват, че избират водопроводчик според препоръката на приятел или роднина. Едва 14% от потребителите се доверяват на един и същи водопроводчик, чийто телефонен номер е записан у дома им или в офиса.
Всеки четвърти българин пък не използва услугите на водопроводчик, а предпочита да отстрани проблема сам. Интересно е, че този процент не е много по-различен в малките и големите градове. Дори в София и областните градове средно 21% от населението все още възражда движението „Направи си сам”.
Под 1% в отговорите остават справочните услуги по телефона и рекламните брошури, пуснати в пощенските кутии. Досега съществуващи печатни справочници се ползват от по-малко от половин процент от запитаните.
От юли ще стартира онлайн търсачката на goldenpages.bg. Тя ще предложи търсене не само на водопроводчици, но и на всевъзможни други доставчици на продукти и услуги.

Коментар