Понижение на пиратството в световен мащаб

Понижение на пиратството в световен мащаб
Виетнам с най-висок процент, САЩ – с най-големи загуби

25/05/2006
Компютърното пиратство, макар и все още с твърде високи показатели, миналата година е отбелязало понижение в Русия и Китай. Въпреки това загубите от употребата на нелицензирани програми са достигнали $34 милиарда, по данни на BSA (асоциация на производителите на бизнес софтуер).
Причината за покачването на загубите с $1.6 милиарда, в сравнение с 2004 година, са по-масовото разпространение на самото пиратство като световен феномен, твърди доклад, излязъл във вторник. Според него Китай, Русия, Украйна и Мароко са страните, при които има най-голямо понижение в процентите на пиратство (от 4% до 6%). Въпреки това в четирите страни процентите на пиратство се движат от 68% до 86%.
Проучването показва, че страните с най-висок процент интернет пиратство са Виетнам (90%), Зимбабве (90%), Индонезия (87%), Китай (86%) и Пакистан (86%). Най-ниски показатели за миналата година има САЩ (27%), но това е същевременно страната с най-големи финансови загуби – $6.9 милиарда. Експертите обясняват това с факта, че Америка има един от най-големите пазари за софтуер в света.
 

рубрика: Uncategorized

Коментар