Преговорите за Dell навлязоха в сложна фаза

Интересът към Dell е сериозен, което може да осуети първоначалния замисъл на CEO-от Макъл Дел

Интересът към Dell е сериозен, което може да осуети първоначалния замисъл на CEO-от Макъл Дел

Майкъл Дел, основател и главен изпълнителен директор на Dell, желае на всяка цена да запази поста си в компанията, която е в процес на преобразуване от публична в частна. Дел поддържа сделката по изкупуване на акциите от инвестиционния фонд Blackstone Group, но с условието да остане CEO, което се разминава с първоначалното предложение на фонда, предаде Блумбърг.

По-рано Майкъл Дел, поддържан от Microsoft, фонда Silver Lake и група банкови кредитори, обявиха план за приватизация на тексаския производител на компютри за сумата от 24,4 млрд. долара, или за 13,65 долара за акция. На 25 март обаче постъпи предложение от фонда Blackstone Group за изкупуване на ценните книжа на Dell за по-висока сума – 14,25 долара за брой.

Интерес към Dell прояви и милиардерът Карл Айкан, който дава 15 долара за всяка акция на компанията. Преговорите продължават и все още няма окончателно решение.

Ако не запази поста си, Майкъл Дел, който притежава 15,6% от акциите на компанията, може да продаде своя дял и да се откаже от планираните инвестиции в размер на 4,5 млрд. долара. Към края на миналата седмица пазарната капитализация на Dell възлизаше на 25,04 млрд. долара.

В продължение на десетилетия Dell е водещ производител на компютри. Ниската рентабилност на този пазар обаче подтикна Майкъл Дел да търси други пътища за развитие. Той има план да превърне компанията в доставчик на корпоративни решения и услуги, като същевременно я преобразува от публична в частна, за да намали зависимостта от акционерите при вземане на дългосрочни решения.

Коментар