Умни часовници ще конкурират смартфоните

Ръчните компютри, наричани още умни часовници, са гореща тема в ИТ индустрията напоследък. Тези нови джаджи, обещавани от водещи производители като Apple, Google и Samsung, се поставят на ръката  и изпълняват част от функциите на смартфона.

Някои анализатори смятат дори, че подобни устройства ще станат алтернатива на смартфоните. „Носимите” технологии тепърва се зараждат на пазара. Скоро обаче „умни” ще станат и дрехите, които носим, въпрос на време е, коментира Каролина Миланес, анализатор в Gartner.

Очаква се пазарът на умни часовници да съживи целия технологичен сектор. ABI Research прогнозира, че до 2018 г. на пазара ще има 485 милиона компютризирани устройства от този тип, но не само умни часовници.

Към края на настоящата година или в началото на 2014-та Google ще пусне на масовия пазар очилата с допълнена реалност Glass, управлявани с помощта на гласови команди. Те ще предложат достъп до интернет, информация по поискване, възможност за правене на снимки и видео и др. Допълнената реалност ще се показва на специален дисплей във формата на призма.

Към момента нито един от технологичните гиганти не е разкрил подробности за своите проекти от типа SmartWatch. Така например, Samsung обяви, че отдавна работи активно по създаване на умен часовник. „Подготвяме продукти на бъдещето и часовниците, несъмнено, се отнасят към тях”, казват от компанията. Анализаторът Джош Флуд от ABI Research очаква появата на умен часовник от Samsung до края на годината.

Според Каролина Миланес, Apple ще пусне iWatch тази есен или дори по-рано – през лятото. Устройството ще има функционалности на iPhone, вкл. сензорен екран, управление с глас и др., както и някои допълнителни възможности – например поддръжка на безконтактни плащания през NFC. Анализаторът Питър Мисек от Jefferies & Co. очаква iWatch да струва около 200 долара.

Вероятно ще са необходими три-четири години, за да могат подобни устройства да се утвърдят като алтернатива на смартфоните, смята Джош Флуд. В момента този тип джаджи се разглеждат като аксесоар за телефоните, коментира ABI Research.

Коментар