Свеж въздух охлажда все повече дейта центрове

Охлаждането със свеж въздух навлиза в големите центрове за данни

Охлаждането със свеж въздух навлиза в големите центрове за данни

Центровете за данни по поръчка са значително по-скъпи от стандартните, но прилагането на ефективни конструкторски решения снижава разходите в дългосрочен план и като цяло намалява общата цена на притежание (TCO).

Два основни компонента на инфраструктурата – системата за доставяне на енергия и охлаждането – влияят най-съществено на ефективността и стойността на центъра за данни.

Всяка система има технически и икономически плюсове и минуси. В допълнение, строгите екологични изисквания изискват разполагане на центровете за данни в площта на комуналната инфраструктура и използване на нетрадиционни източници на енергия, което води до увеличаване на капиталовите разходи.

Напоследък някои центрове за данни бяха изградени с т.нар. охлаждане със свеж въздух, съобщи datacenterknowledge.com. Тази технология, доскоро немислима за корпоративните центрове за данни, се прилага в различни варианти в инфраструктурата на интернет гиганти като Facebook, Google и Yahoo.

Ефективността на охлаждането със свеж въздух е свързана в голяма степен с климатичните условия, поради което не може да се прилага повсеместно. Въпреки това някои водещи оператори в света я разглеждат като ефективна възможност за охлаждане на своите центрове за данни.

Коментар