Apple завлече надолу целия пазар на смарт часовници

В периода юли-септември в света са продадени 2,7 млн. смарт часовника

В периода юли-септември в света са продадени 2,7 млн. смарт часовника

Доставките на умни часовници в света са намалели с 52% за една година. Особено драматичен е спадът при Apple – над три пъти, сочи анализ на IDC за третото тримесечие.

В периода юли-септември са продадени 2,7 млн. смарт часовника. Това е с 51,6% по-малко спрямо третото тримесечие на миналата година, когато продажбите възлизаха на 5,6 млн. броя.

От трите водещи играчи при смарт часовниците само Apple бележи спад, който обаче е доста значителен – от 3,9 до 1,1 млн. броя, или със 71,6%, т.е. продажбите на Apple са намалели повече, отколкото е спадът на пазара като цяло. В резултат на това делът на Apple се свива от 70,2% до 41,3%.

На второ място е компанията Garmin, която бележи ръст в продажбите от 0,1 до 0,6 млн. броя, или с 324,2%, а делът й се увеличава от 2,3% до 20,5%.

Третият по големина производител, Samsung, постига 9% ръст в продажбите на смарт часовници, в резултат на което делът му се увеличава от 6,4% до 14,4%. Корейската компания е доставила през тримесечието 0,4 млн. устройства.

В челната петица попадат още компаниите Lenovo и Pebble, които държат съответно 3,4% и 3,2% от пазара през третото тримесечие, съгласно данните на IDC.

Коментар