Банките на бъдещето – виртуални, невидими

Развитието на няколко ключови технологии ще доведе до коренна промяна в банкирането. Потребителите ще престанат да изпълняват самостоятелно повечето рутинни операции, сочи анализ на консултантската компания KPMG.

Промените ще бъдат обусловени от развитието на анализа на потребителски данни, високоскоростния интернет, изкуствения интелект и виртуалните помощници. KPMG описва концепция за „невидимо банкиране” – потребителите и банките ще взаимодействат чрез виртуални интерактивни системи.

Посредник в това взаимодействие ще станат цифровите персонални помощници, които анализират ежедневната финансова дейност на потребителя и извършват вместо него рутинните операции по заплащане на услуги, както и управлението на банковите сметки.

KPMG счита, че развитието на системите за анализ на данни, високоскоростния интернет, гласовата идентификация, изкуствения интелект и облачните технологии ще доведе до появата на „добре информирани виртуални помощници” (Enlightened Virtual Assistant – EVA).

Като пример, анализаторите разглеждат ситуация, в която банковият депозит на клиента е към края си и EVA, анализирайки неговите навици и финансови предпочитания, предлага подходящ вариант за влагане на парите. Помощникът може да подбере депозит с по-висок процент, за най-удачния срок и в банка от определена категория.

Друг пример, извън банкирането, е работата на виртуалния помощник в сферата на „интернет на нещата” (IoT). Анализирайки разходите и начина, по който човек прекарва времето си, асистентът може да алармира за нездравословно хранене или за недостатъчна физическа активност. След това, с разрешение на клиента, EVA може да го запише на курс по йога. Асистентът също така ще определи кое е най-удобното време за посещение на курсовете и ще се погрижи за плащането.

KPMG стига до извода, че банките, които не отделят достатъчно внимание на развитието на технологиите, могат да загубят много клиенти. Най-интересното при този модел на развитие е изчезването на цели звена от традиционната банка – кол центрове, помощни подразделения, многочислени екипи и др., а това може да бъде твърде болезнено.

Банките следва да вземат пример от технологичните компании, които инвестират 10-20% от своите печалби в изследвания и разработки (R&D). За сравнение, при финансовите институции този показател е само 1–2%, отбелязват анализаторите.

Традиционните банкови клонове няма да изчезнат напълно към 2030 г. Навярно ще останат няколко играчи, за които класическият модел ще се превърне в нещо от рода на фирмен стил, но той вече няма да бъде масов в банковия сектор.

Коментари по темата: „Банките на бъдещето – виртуални, невидими”

добавете коментар...

  1. СКУКА

    Изкуствен интелект

    ще минира дигитални пари
    и ще се прави че ги управлява
    ще играе срещу себе си на дигитална борса измислена от него .

  2. хмм

    Ами ние хората ставаме излишни май.

Коментар