Преработен Wi-Fi стандарт излиза през юни

Новият безжичен стандарт 802.11n Draft 2.0 ще се появи официално през юни, според различни публикации в интернет. Той дефинира 5 пъти по-висока скорост и 2 пъти по-голям радиус на покритие, спрямо действащите в момента Wi-Fi стандарти.

Още преди една година компаниите започнаха да пускат устройства по проектостандарта 802.11n, без той да е одобрен окончателно. Практиката показа, че потребителите достигат скорости на предаване на данни до 108 Mbps с новите безжични “n” продукти.

Алиансът по Wi-Fi обяви обаче, че новият 802.11n Draft 2.0 ще бъде преработен вариант на 802.11n. Това означава, че пуснатите предварително продукти ще подлежат на ново сертифициране.

Draft 2.0 внася две съществени изменения. Първо, устройствата по него разполагат с два 20MHz канала, което ще доведе до увеличение на капацитета за приемане и предаване на данни. И второ, продуктите по новия стандарт ще изпълняват предварителна проверка, за да гарантират, че двата канала са чисти и по тях може спокойно да се предава информация, без риск от загуба или кражби.

Очаква се безжичният стандарт 802.11n Draft 2.0 да даде тласък на мултимедийните мрежови приложения и до ръст в домашните мрежи.

Коментар