Учени създадоха изкуствена полимерна кръв

Учени от Университета на Шефийлд създадоха изкуствена “пластична” кръв, която може да се използва като заместител на реалната кръв в критични ситуации.  

Прототип на разработката ще бъде показан на 22 май в Музея на науката в Шефийлд, съобщават от университета. Очаква се пластичната кръв да се използва първоначално във военни приложения. Тъй като е направена от полимери, изкуствената кръв е лека за пренасяне и се съхранява по-лесно под формата на гъста паста. Преди да я влеят в пациентите, докторите я разреждат с вода.

Реалната кръв от донори има относително кратък живот от около 35 дни, след което трябва да се изхвърли. Освен това ценната течност трябва да се съхранява в хладилник. За разлика от нея, пластичната кръв остава стабилна за много по-дълго време при стайна температура.

Изкуствената кръв е направена от пластични молекули, които съдържат железен атом в своето ядро, подобно на хемоглобина, който пренася кислорода в организма. Малките пластични молекули се обединяват в дървовидни клонови структури, с размери и форма, много близки до тези на естествените молекули на хемоглобина. Подобна структура създава подходяща среда за желязото да разнесе кислорода от белите дробове до тъканите на тялото.

Учените от университета се надяват тяхната разработка да се използва първоначално във военните приложения. Тъй като е направена от полимер, изкуствената кръв ще бъде и по-достъпна ценово. Изследователите от Шефийлд търсят по-нататъшно финансиране, за да разработят финалния прототип, който да бъде подходящ за биологични тестове.

Много хора умират в катастрофи или на бойното поле, поради липса на кръв, докато постъпят в болницата, споделя д-р Ланс Туайман от отдела по химия в Университета на Шефийлд. Неговият екип е разработвал изкуствената кръв в последните пет години. Новият продукт има потенциала да спасява човешки животи, защото е по-удобен за съхранение и пренасяне в големи количества от санитарните коли, посочва д-р Ланс.

Изложението в Музея на науката в Шефийлд стартира на 22 май и ще продължи до януари 2009 година, като ще покаже историята, развитието и бъдещето на пластичните разработки.

Коментари по темата: „Учени създадоха изкуствена полимерна кръв”

добавете коментар...

  1. незнайко

    А после какво, разпада се в тялото и пациента умира от емболия, ако своевременно не се изкара??!

Коментар