Dell прави суперкомпютър от ARM процесори

Икономичните ARM процесори могат да намерят приложение и в суперкомпютрите

Икономичните ARM процесори могат да намерят приложение и в суперкомпютрите

Dell крои сериозни планове за пазара на суперкомпютри. Тексаската компания разработва машина на база процесори с архитектура ARM, които в момента намират масово приложение в мобилните устройства, както и в някои сървъри.

Изследователи от Dell вече сглобяват прототип на суперкомпютъра, съобщи datacenterknowledge.com, позовавайки се на ръководителя на екипа Тим Керъл. Компанията вече предлага ARM-базирани сървъри от нисък и среден клас.

Процесорите ARM се отличават със своята висока енергийна ефективност, което ги прави подходящи не само за мобилните устройства, но и в сървъри и центрове за данни. Същевременно, те имат достатъчно изчислителна мощ за анализ на търсенето в интернет и социалните мрежи.

В зависимост от натоварването, процесорите ARM могат да се използват и в суперкомпютри, твърди Тим Керъл. В момента най-мощните изчислителни машини разчитат на процесори от Intel, AMD, IBM или Oracle (Sparc).

Преобладава мнението, че ARM чиповете не са удачно решение за суперкомпютри, използвани за научно-изследователски цели, тъй като производителността им е ограничена. Тим Керъл обаче вярва, тази ситуация може да се промени, като дава за пример графичните процесори, които се използват в суперкомпютрите наред с класическите CPU.

Конкретните суперкомпютърни приложения на ARM чиповете предстои да бъдат уточнени. Според Керъл, навлизането на облачните технологии в суперкомпютрите ще промени начина, по който се изграждат тези машини. В частност, сложните изчисления могат да се извършват на отдалечени сървъри с помощта на облака. В своята разработка Dell взима предвид именно тази възможност.

Коментар