Не пренебрегвайте вредите от „spyware” и “adware”

Заплахите в интернет пространството се превръщат във все по-сериозен проблем както за обикновения потребител, така и за компаниите. Освен за защита от вируси, те трябва да мислят и за опасността, предизвикана от програми като Spyware и Adware.

Обикновено проблемите, предизвикани от този зловреден софтуер, остават малко на заден план, докато във фокуса на общественото внимание са вирусите.

Какво представляват Spyware и Adware? Adware е софтуер, който показва рекламни съобщения на вашия компютър. Най–често той е „прибавка“ към безплатна програма, която сте свалили от Интернет. Тя е безплатна за вас, но някой все пак плаща, за да се показват рекламните съобщения за неговите продукти и услуги.

Spyware е подобна програма, но с основна задача да събира информация за вас като потребител, например за това какви сайтове посещавате най-често. Софтуерът събира и изпраща информацията, без да ви уведомява и без да сте се съгласявали. Данни, обект на spyware, могат да бъдат дори потребителки имена и пароли, които в никакъв случай не желаете да попадат в чужди ръце.

В повечето случаи обаче събраната информация се използва, за да ви бъдат изпращани подходящи рекламни послания. Те се стартират при зареждане на операционната система, което забавя компютъра. Дори, в резултат на многото изскачащи прозорци с реклама, вашият уеб браузър практически може да стане неизползваем.

Някои типове spyware променят интернет настройките и когато използвате dial-up достъп до Интернет, вашият модем да набира скъпи платени телефони, намиращи се в някоя страна по света. Друг тип spyware, наречен keylogger, може да следи и записва всеки бутон, който натискате на клавиатурата, и по този начин да открадне вашите пароли.

Как да познаете дали имате нежелан гост

Ако spyware или adware е влязъл във вашия компютър, най-вероятно ще наблюдавате неприятни ефекти. Например на екрана ви да излизат различни рекламни съобщения. Началната ви страница пък може да е променена и да води към някакъв сайт, за който дори и не сте чували. Друг симптом е появата на нов toolbar. Видимо забавяне на работата на компютъра и/или по-чести зависвания също могат да се дължат на spy- или adware.

Ако забележите подобни симптоми, най-добре да използвате някои от програмите за откриване и премахване на spyware и adware. Освен платени програми, може да намерите и такива, които се разпространяват безплатно и ще ви помогнат да се отървете от нежеланите „придобивки“. Най-популярните са Spybot-S&D и Lava Soft Adaware. Някои от антивирусните програми, като последните версии на Norton и McAfee, също имат възможността да откриват spyware и adware.

Симптоми за adware и spyware   
на екрана ви излизат различни рекламни съобщения
видимо забавяне на компютъра ви и/или по-чести зависвания
началната ви интернет страница е подменена и води към нежелан сайт
може да забележите поява на нов toolbar

След като свалите и инсталирате програмата, първо трябва да я обновите за последните дефиниции. Като втора стъпка стартирайте операция сканиране на системата. След като приключи проверката, най–вероятно ще има списък с откритите проблеми.

Трябва да знаете, че при някои програми, ако бъде премахнато adware допълнението, може да престане да функционира цялата програма. Така че, ако тя ви е нужна и не ви дразнят рекламите, оставете adware модула, но това е много краен вариант.

Хубаво е след като изпълните веднъж сканирането, да го повторите, за да бъдете сигурни, че нищо не е останало.

Ето и няколко съвета как да предотвратите появата spyware и adware на вашия компютър:

  • Внимавайте какви програми инсталирате. Бъдете сигурни, че те не съдържат adware;
  • Използвайте програма, която блокира изскачащите прозорци. Някои от spyware се инсталират след като натиснете именно бутон на изскочил прозорец. За това използвайте например Google Toolbar или, ако не искате да инсталирате подобен род приложения, запомнете следното: без значение кой от бутоните на изскочилпрозорец ще натиснете – Cancel или Yes, или някой с друго име – spyware ще се инсталира. Затова при показването на изскачащ прозорец, използвайте стандартния X бутон за затваряне, който се намира горе в десния ъгъл.

Ако спазвате тези две основни правила, ще имате голям шанс да опазите компютъра си. Все пак извършвайте колкото се може по-често проверка с anti–spyware програми, за да бъдете сигурни, че никой не следи вашите действия и че не се възползва от личната ви информация.

Коментар