Мощна група подготвя 32-нанометрови чипове

Три водещи компании – IBM, Chartered Semiconductor и Samsung Electronics – ще разработват и произвеждат 32-нанометрови чипове. В алианса са привлечени също Infineon Technologies и Freescale Semiconductor, съобщиха американски медии. 
До 2010 година компаниите ще фокусират съвместните си действия върху дизайна, разработката и производството на чипове от следващо поколение, предназначени за използване в широка гама от продукти – от мобилни устройства до суперкомпютри.
Слизането надолу по нанометровата скала води до увеличение на производителността на чиповете, но за компаниите това е изключително труден процес. Един нанометър е равен на една милиардна от метъра.
За да предолеят по-бързо технологичните бариери, компаниите се насочват към съвместни разработки и синхронизирани производствени процеси. Обединенията се очертават като нарастваща тенденция в индустрията, като помагат на производителите на чипове да намалят разходите и да обслужват големите си клиенти.
Очаква се в резултат на съвместните действия на IBM, Samsung и останалите компании да настъпят сериозни промени в 32-нанометровата технология. Нововъдения ще има както в материалите за изработка на чиповете, така и в самата им структура.

Коментар