Vista се възприема заради сигурността

Половината ИТ мениджъри, които тестват или инсталират Windows Vista през тази година, посочват като основен аргумент за това свое решение значителните подобрения в сигурността на операционната система. В годишния доклад на Amplitude Research, озаглавен Enterprise Security Survey, са участвали 300 ИТ специалисти, от които 217 обмислят или вече преминават на Vista.
14% от тях са нетърпеливи да използват новата функция за сигурност User Account Control (UAC), която ограничава администраторските права на индивидуалните компютри с цел отблъскване на атаките на злонамерен софтуер. Други 22% пък ъпгрейдват своите компютри към Windows Vista, за да се възползват от цялостната подобрена функционалност на операционната система.
Проучването, чиято цел е била да открие какво не дава покой на ИТ администраторите дори нощем, показва още, че трансферът на файлове е една от най-големите им грижи. Важността на сигурния трансфер на файлове е нараснала най-много спрямо останалите проблеми и влиза в топ три на „кошмарите” на ИТ специалистите. За тази година 31% я посочват като най-голямо безпокойство, докато за миналата тя е била сочена за най-сериозна заплаха от само 13%.
Около две трети от участниците в изследването са докладвали, че използват сигурен метод за трансфер на файлове, когато вътрешно обменят секретна информация между различните си офиси. Този брой се е увеличил значително, в сравнение с 52% от миналата година.
Проучването показва също, че три четвърти от мениджърите използват сигурен метод за трансфер на информация и когато разменят данни с клиенти, вендори, доставчици и други страни.
Изключително важна грижа за 45% от ИТ мениджърите е осъвременяването на антивирусните системи. Около 40% се безпокоят за прониквания в системата, докато 42% са загрижени относно запълването на пукнатините в системите. 47% пък са измъчвани от проблема за осигуряване на безопасен отдалечен достъп.
В момента сигурният достъп от разстояние заема първо място като „кошмар” на ИТ мениджърите с 24%, докато през миналата година той е смятан за заплаха само от 15% от анкетираните специалисти.

Коментар