ЕС обмисля нови закони за кибер престъпленията

Европейската комисия обмисля промени в законите, за да реагира адекватно на еволюиращите възможности за престъпниците. В момента кибер престъпленията се проявяват в три форми: измами, публикуване на нелегално съдържание и уникални за Интернет престъпления, като атаки от типа “отказ от услуга” и хакерство.

Според ЕК, закони за специфични престъпления, като кражба на самоличност и идентифициране на нарушителите, ще бъдат по-ефективни, в сравнение с общото законодателство за кибер престъпления. Като част от специфичното законодателство, Комисията ще състави закони за борба с кражбата на самоличност по-късно през тази година, според CNET.

Комисията е определили няколко ключови проблема в борбата срещу кибер престъпленията. Сред тях са увеличаващата се “изтънченост” на престъпниците, липсата на съгласуваност между законодателството и политиката на Европейския съюз, както и непознаване на проблема за кибер престъпленията от страна на потребителите.

ЕК възнамерява да подсили организации като Европол, които съблюдават за спазването на законите. Едно положително следствие от действията на Европейския съюз за борба с кибер престъпленията може да бъде създаването на по-богата колекция от информация и по-лесно достъпна статистика за кибер престъпленията.

Коментар