Cisco купува разработчик на софтуер за видео наблюдение

 
Мрежовият гигант Cisco Systems ще купи компанията BroadWare, разработчик на софтуер за видео наблюдение, стана ясно през седмицата. По този начин Cisco ще навлезе на нов пазар, където оперират множество технологични компании и традиционни доставчици на решения за сигурност.

Сделката ще бъде последният от поредица смели ходове на компанията на пазара за сигурност. През януари Cisco Systems обяви, че ще купи фирмата за имейл сигурност IronPort за $830 милиона.

Софтуерът на BroadWare Technologies помага на бизнеса да управлява големи количества дигитално видео, генерирано от камерите в офис паркове или на други корпоративни места. Продуктите на компанията позволяват видеото да бъде синхронизирано с други системи за сигурност, както и с останалия бизнес софтуер.

Cisco вижда в инфраструктурите за видео наблюдение възможност за незабавен растеж, който изисква способност да се поддържат както дигитални, така и аналогови инсталирани устройства. Фирмата за проучвания iSuppli оценява размера на пазара за всякакъв вид оборудване за видео наблюдение, включително и дигитални записващи устройства и сървъри, на $6.6 милиарда за миналата година. Очаква се този пазар да нарасне на $11.9 милиарда до 2011 година.

Придобиването на BroadWare от Cisco също така отбелязва и нарастващата тенденция в индустрията за сигурност: обединяването на традиционната физическа сигурност с ИТ сигурността. От iSuppli казват, че все още пазарът е нов, като само 10% от системите за видео наблюдение в САЩ използват дигитално видео и IP мрежи.

Технологичните гиганти EMC и IBM вече търсят клиенти за дигитално наблюдение наред с доставчиците на физическа сигурност GE Security и Panasonic. А с преминаването на системите за наблюдение на компаниите от аналогови към дигитални, мрежовият опит на Cisco ще му осигури изключително конкурентно предимство.

Пред Cisco обаче стои сериозното предизвикателство да накара 10 000 продавачи на физическа сигурност и 1000 системни интегратори, които внедряват системите, да предлагат мрежови решения. Компанията също така ще трябва да разчита и на своите собствени канали за продажба, които са експерти в продажбите за корпоративните ИТ отдели, но нямат почти никакви познания от физическа защита.

Cisco Systems очаква придобиването на BroadWare да завърши до 27 юли.

Коментар