Мобилните телефони ще засичат светкавици

Производителят на клетъчни телефони Nokia ще патентова технология за мобилни устройства, способна да засича светкавици. 

Мълниите произвеждат радио вълни с честота между 10Hz и 5GHz, като това често води до пукоти и пращене в AM/FM радио приемници и телевизори. Nokia планира да вгради в телефона софтуер, който ще засича и ще анализира тези сигнали, за да даде информация на потребителите на мобилните устройства за приближаващи се удари от мълнии.

Според патентното приложение, технологията на Nokia ще използва два съседни радио канала, за да засича атмосферните смущения. Системата ще предупреждава своя собственик с около 10 минути преди гръмотевиците да станат видими от мястото на потребителя, пише dailytech.com

В приложението се казва, че голяма част от населението би се възползвало и би спечелило от тази характеристика за безопасност. За някои технологията може да донесе само по-обстойни ежедневни знания. Но за значителен брой хора бурята и светкавицата са заплахи, които подлагат на риск тяхната собственост и водят до фатални последици.

Nokia твърди, че един точен предвестник на светкавици би бил особено полезен за хора, които прекарват голяма част от времето си на открито. Системата би им позволила да вземат необходимите мерки за безопасност, преди да се е случило най-лошото. Авиаторите също ще бъдат ценен целеви пазар за телефоните, които отбелязват промените във времето.

по темата: „Мобилните телефони ще засичат светкавици”

добавете коментар...

  1. Avatar

    Такава технология би била полезна и за всеки имащ си работа с LAN мрежи с кабели на открито – според статистиката по време на буря в София изгърмяват по минимум 10-20 суича и десетки потербители остават без интернет 🙂

Коментар