Бизнесът е атакуван от вируси на всеки три минути

На всеки три минути кибер престъпниците атакуват с вируси корпоративни потребители

На всеки три минути кибер престъпниците атакуват с вируси корпоративни потребители

Кибер престъпниците атакуват фирмите на всеки три минути, като използват все по-сложен софтуер, трудно откриваем от традиционните средства за сигурност от рода на защитни стени и антивируси. Това твърди проучване на компанията FireEye, която е анализирала 89 милиона вирусни атаки.

Най-разпространеният метод за атака срещу корпоративни потребители е целевият фишинг. Потенциалните жертви получават електронни съобщения на бизнес тематика, написани така, че да заблудят потребителите и да ги накарат да активират прикрепени зловредни файлове или да последват линкове.

Повечето такива съобщения, открити от FireEye, са били маскирани с бизнес тематика, информация за доставка и изпращане не пратки или с финансови данни. Методите за атака остават прости, но самите зловредни програми се усложняват, се посочва в анализа.

Кибер престъпниците прилагат нови способи, които затрудняват откриването на зловредния софтуер. Така например, някои програми се пускат дори с преместване на курсора на мишката. Подобна тактика позволява да бъдат заобиколени механизми за защита от типа “sandbox”, тъй като зловредният код сам по себе си не създава никаква активност, отбелязва FireEye.

Еволюцията на зловредните програми доказва, че компаниите трябва да преминат към нови, интелигентни механизми за защита. Тъй като кибер престъпниците влагат пари в усъвършенстване и създаване на нови и трудно откриваеми вируси, компаниите следва да преосмислят своята инфраструктура за сигурност и да укрепят системите си с допълнително ниво на защита, което открива постоянно променящите се заплахи в режим на реално време, съветва FireEye.

Коментар