Сделката на Google с DoubleClick стана обект на разследване

Обявената сделка между Google и DoubleClick, всяка от които е изключително силна в своята ниша за онлайн рекламния бизнес, накара конкурентите да надигнат глас. Безпокойството, заедно с размера на сделката направиха предварителното разследване неизбежно, казват антитръстовите експерти, цитирани от CNET.
След няколко седмици, а може би и дни, FTC (Federal Trade Commission) ще вземе решение дали да наложи по-подробно преглеждане на подготвяното пъглъщане на DoubleClick от Google. Тази втора стъпка, известна като „втора молба”, би станала реалност, само ако предварителното разследване открие някаква информация, която би обезпокоила сериозно властите, следящи за спазването на антитръстовите закони.
От Google казаха, че сделката с DoubleClick ще издържи безпроблемно разследването, тъй като тя не нарушава никакви закони. В дните, след като беше обявено сливането на компаниите, центърът Rotenberg заедно с още две организации, защитници на конкуренцията – Center for Digital Democracy и United States Public Interest Research Group – подадоха молба до FTC за разследване на сделката.
В оплакването си до FTC трите организации отбелязват и че Google събира историята на търсене на своите потребители, а DoubleClick проследява какви сайтове посещават. Според жалбата, сливането ще даде на Google достъп до повече информация за Интернет дейностите на потребителите, отколкото има която и да е друга компания в света.
Google е създала доходен бизнес от продажбата на малки рекламни текстове, които се появяват заедно с резултатите от търсенето и на други уеб сайтове. DoubleClick е лидер сред фирмите, специализирани в пласирането на графични и видео реклами онлайн.
Най-голямата търсачка в света е обект на въпроси за своите практики не само от страна на САЩ, но и на Европейския съюз. От компанията казаха, че са готови да отговорят на въпросите на ЕС. Google заяви също, че стои твърдо зад своите бизнес практики и, че нейният бизнес е изграден на доверието на потребителя.

Коментар