Toshiba се реши да ползва AMD в лаптопите си

Toshiba, четвъртият по големина производител на лаптопи в света, обяви, че ще използва процесори на AMD в около 20% от своите лаптопи, които продава в САЩ и Европа, съобщиха американските медии. Този ход на японската компания е провокиран от действията на конкурента Dell, който в продължение на повече от две десетилетия използваше само микропроцесори на Intel, но вече прие и чиповете на AMD, коментират анализатори.
Intel, който се явява доста по-голям и силен конкурент на AMD, държи около 80% от пазара на процесори. Според анализатори от Macquarie Securities, при все по-широкото навлизане в употреба на компютрите от съществено значение за конкуренцията стават и доставките на най-важни компоненти, каквито са процесорите, но само ако не съществуват съществени разлики в спецификациите на съответните продукти.
Действията на компании като Dell и Toshiba са предвестник на края на царуването на Intel на пазара на чипове, прогнозираха от Macquarie Sequrities, цитирани в CNET. Toshiba планира да използва микропроцесорите на AMD в лаптопите, предназначени за средностатистически потребители – както за индивидуални, така и за корпоративни клиенти.
По-рано, японското бизнес издание Nikkei докладва, че цените на оборудваните с продукти на AMD компютри на Toshiba ще са с до $82 по-евтини в сравнение с подобните модели на пазара. Според вестника, Toshiba ще пусне AMD лаптопи още през лятото и ще съумее да намали разходите си за доставка на компоненти най-малко с 10%.

Коментар