Обвиниха Sony в патентни нарушения с технологията Blu-ray

Компанията Target Technology (TT) съди три поделения на Sony за патентни нарушения при използване на металните пластове, които служат за отразяване на светлина в технологията Blu-ray. Съдебният иск е повдигнат в САЩ, като Target Technology се надява да спечели постоянна забрана срещу Sony, съобщиха американски медии.
Вместо използването на сплав със злато, патентът на TT позволява употребата на отразителен пласт от сребро в оптичните дискове. Материалът, базиран на сребро, е доказано по-устойчив на корозионни процеси.
TT твърди, че е подала молба за патентоване на своята технология през април 2004, а през март 2006 година молбата е била одобрена. В същото време обаче без обсъждане и съвсем умишлено, Sony е нарушила патента, посочват от Target Technology.
Макар и от TT да не казват как точно технологията Blu-ray нарушава нейния патент, компанията твърди, че всички създадени, продадени и рекламирани от Sony Blu-ray дискове, нарушават патента. Компанията не разкрива засега на каква сума оценява понесените щети.
Ако съдебният процес е успешен, то на Sony Computer Entertainment America, Sony DADC и Sony Pictures ще им се наложи да търсят алтернативен материал или да сключат сделка за лиценз с Target Technology.

Коментар