HD радиото става все по-достъпно

Sony планира да представи своите първи HD Radio продукти през юли. Така японският гигант ще се присъедини към нарастващата група от компании, които се опитват да направят технологията за следващо поколение дигитално радио стандартна характеристика в аудио продуктите.

HD Radio е нова форма на дигитално радио предаване, която позволява на радио станциите да доставят допълнително музикално съдържание. Досега, над 1200 радио станции в САЩ са възприели технологията, според HD Digital Radio Alliance.

За да чуе DH Radio сигналите, слушателят се нуждае от специален радио приемник, за който се твърди, че подобрява звуковите качества. В момента на пазара са пуснати около 50 модела, които се продават обикновено като част от стереото за кола или като домашен аудио компонент.

От Sony казват, че дигиталното земно HD радио е последната граница в аудиото, а в момента и цената му става все по-примамлива за потребителите. Първите HD Radio продукти на Sony ще бъдат XDR-S3HD – AM/FM/HD радио за маса, което ще струва $200, и XT-100HD – тунер модул за превозни средства, който ще може да работи с повечето продукти за автомобилно стерео на Sony и ще струва $100.

От HD Radio Alliance предвиждат, че през 2007 година ще бъдат продадени над 1.5 милиона HD Radio устройства. Цената значително е спаднала, като се има предвид, че първите такива продукти преди повече от две години струваха около $800.

Коментар