Излиза нова Linux система Fedora

Нова версия 7 на Linux операционната система Fedora излиза на 31 май. В нея са интегрирани и показани последните достижения на софтуера и идеите с отворен код и на свободния софтуер, съобщи Богомил Шопов, посланик на Fedora в България.

Досега операционната система носеше името Fedora Core, следвано от версията. Оттук нататък обаче, в резултат на сливане на две основни направления от проекта Fedora, името се променя. Core и Extras се сливат в едно и версия 7 е първата дистрибуция, която е изцяло направена от общността, без намеса на компания и на определени интереси в разработването й.

Втората новина във версия 7 е възможността потребителите да си направят собствена версия и да я използват за своите нужди с пакети, които са им необходими. Потребителите могат да добавят собствени пакети или да използват готовите на проекта, да си направят собствена среда за сървър, игри, разработка, офис или за изстрелване на совалки.

Във Fedora 7 са снижени консумацията на приложенията и ядрото, с цел да се намали използването на батерията при лаптопи. Налице е също възможност за създаване на LiveCD с вградени инструменти.

Виртуализация, нови драйвери и поддръжка на повече безжични устройства допълват възможностите на версия 7. Потребителите ще открият също интеграция на Free Desktop възможности, наличие на бързо превключване между сесии, без да се губи информацията между тях, и приятен графичен интерфейс.

Новата версия ще бъда достъпна за даунлоуд на адрес: http://fedoraproject.org/get-fedora.html. Софтуерната поддръжка за версии 3,4 и 5 спира и на потребителите им се препоръчва да минат към 6 и 7.

Коментар