Бъдещите версии на Windows ще са коренно различни

   
Следващите версии на операционната система Windows ще трябва да са изцяло различни от сегашните, за да използват максимално възможностите на многоядрените микропроцесори. От Microsoft заявиха, че в скоро време на потребителските компютри ще има 8-, 16- и 64-ядрени процесори. Това ще наложи основни промени в операционната система на компанията.

В момента най-новата система Windows Vista е проектирана да работи с един, два или най-много четири процесора. А броят на процесорните ядра ще нараства, тъй като засега няма напредък в посока увеличаване по скалата на мегахерците.

И все пак изцяло различна операционна система е може би малко пресилено. По-скоро от компанията ще се постараят да включат в бъдещите си ОС някои от характеристиките на Windows DataCenter Server и във версиите за своите обикновени потребители, предполага arstechnica.com. Освен това, софтуерните слоеве, вкл. потребителският интерфейс, които работят в ядрото на Windows, може би ще имат нужда от основна преработка.

В момента Windows вече извършва множество различни процеси, що се отнася до бизнес версиите, но все още има какво да бъде подобрено. Малко вероятно е обаче Microsoft да направи някакви основни промени на своя GUI (графичен потребителски интерфейс), като се има предвид, че току-що е пренаписала 20-годишния GDI/GDI+ специално за Windows Vista.

Доста време ще мине, преди приложенията да започнат да се възползват напълно от предимствата на микропроцесорите с много ядра. Дори разработчиците на игри, на които им се налага да стоят постоянно на ръба на възможната производителност, едва наскоро започнаха да се възползват от многото ядра.

Все още не се знае как точно самата операционна система Windows ще се адаптира към реалността на многоядрените чипове. От Microsoft все още не са разкрили какви промени точно планират да направят в операционната си система.

по темата: „Бъдещите версии на Windows ще са коренно различни”

добавете коментар...

  1. Смехоран

    Аехахаххехе 64 ядра ахахахаха тва да не е мандра бе – тоя процесор трябва да е голям колкото дънна платка 😀

Коментар