Dell ще съкрати 10% от персонала, на фона на добри резултати

Резултатите на Dell за тримесечието са обнадеждаващи за сървърния отдел на компанията. Но въпреки това компютърният гигант се готви да съкрати около 10% от работната си сила през идващата година, писа CNET.
Чистата печалба на компанията за тримесечието, което приключи на 4 май, e $759 милиона, което е печалба от 34 цента на акция, или незначително понижение в сравнение със същия период от миналата година, когато печалбата е била $762 милиона и 33 цента на акция. Тези резултати обаче съществено надминават очакванията на Wall Street за само 26 цента печалба на акция.
Приходите на компанията за първото тримесечие на фискалната година са $14.6 милиарда. В момента общата работна сила на компютърния производител наброява 88 000 души из целия свят, като през следващата година ще бъдат уволнени близо 8800 от тях с цел намаляване на разходите. Според говорител на Dell, съкращенията ще се различни за различните региони.
Най-успешен за тримесечието е бил бизнесът със сървъри на компанията, който е реализирал растеж от 19% за една година. Приходите от лаптопи са се увеличили със 7%, докато тези от десктопи са спаднали с 6%.
От доста време Dell се опитва да влезе отново в „правия път”, след като през миналата година загуби лидерската си позиция в индустрията от Hewlett-Packard. Компанията претърпя и не леки сътресения от смяната на своите топ мениджъри, а на кормилото на фирмата се завърна нейният основател Майкъл Дел.
Традиционният модел за директни продажби на компанията също претърпя леки промени, за да може да се конкурира по-успешно с HP и другите фирми. Наскоро компютърният производител обяви, че ще продава два от своите модели десктопи в Wal-Mart.
Освен всичко друго, в момента Dell е и обект на разследване за измамни счетоводни практики от SEC (Security and Exchange Commission). В своето излагане на резултатите за тримесечието компанията каза, че е претърпяла загуби в размер на $46 милиона, свързани с федералното разследване. Тъй като разследването още не е приключило, компанията може да показва само предварителни доклади за предните три фискални тримесечия.  

Коментар