Топ спамър арестуван в Сиатъл, готвят му дълъг затвор

   
27-годишен мъж, смятан за един от най-плодовитите спамъри в света, беше арестуван в сряда в Сиатъл. Веднага след арестуването му потребителите в интернет са усетили спад в количеството на вредната поща, съобщават федералните власти.

Робърт Алан Солоуей е обвинен в използване на мрежи от компрометирани зомби компютри за изпращане на огромно количество спам имейли на милиони потребители, писа siliconvalley.com. Според адвокат на Microsoft, арестуваният е бил един от десетте най-големи спамъри в света и е представлявал огромен проблем за клиентите на софтуерния гигант.

Федерално жури в пълен състав обвини в 35 нарушения Солоуей, сред които имейл измама, интернет измама, кражба на самоличност и пране на пари. Естествено Сололуей пледира невинен по всички обвинения пред съда в сряда. Въпреки запора на четирите банкови сметки на обвиняемия, той ще може да си позволи собствен адвокат, по преценка на съдията.

Спамърът е живеел в луксозен апартамент и е карал скъп “Мерцедес”, казаха прокурорите по делото. Те търсят начин да глобят обвиняемия със 773 000 долара, за които казват, че Сололуей е изкарал от своята фирма Newport Internet Marketing.

Според обвинителите, спамърът е използвал компютри, заразени със злонамерен код, за да изпраща милиони спам имейли от 2003 година насам. Компютрите се наричат “зомбита”, защото собствениците им, в повечето случаи, нямат и представа, че техните машини са заразени.

Сололуей продължил своята дейност, дори след като бил осъден да заплати $7 милиона на Microsoft в гражданско дело, заведено срещу него през 2005 година. Освен това той загубил и дело, водено от оператор на малък интернет доставчик на услуги в Оклахома, на който Сололуей трябвало да заплати $10 милиона.

Това е първият случай в САЩ, при който федерални прокурори се позовават на нарушения на закона за кражба на самоличност, за да преследват по съдебен път спамър за присвояване на домейн името на друг човек. Сололуей може да отиде в затвора за десетки години.

Коментар