YouTube ще пуска легална музика от EMI

   
Интернет компанията Google и една от четирите най-големи музикални компании в света, EMI, постигнаха споразумение, което ще позволи на потребителите на YouTube да гледат музикалните видео клипове на артистите на EMI. В допълнение, аудиторията ще получи и достъп до информация "от кухнята", под формата на клипове за това как певците правят своето музикално видео, обявиха двете компании.

След тази сделка YouTube вече има договори и с четирите големи музикални компании. Партньорството с EMI е още една стъпка напред към намаляване на нарушенията на интелектуалната собственост – проблем, който надвисна над YouTube, откакто Google придоби компанията за $1.65 милиарда през октомври миналата година.

Като се има предвид, че EMI е доказан лидер на развиващия се пазар за дигитална музика и една от най-големите и уважавани музикални компании в света, то за YouTube ще е привилегия да добави нейния звезден списък от артисти в своето съдържание, посочват от социалния сайт.

Двете компании разработват бизнес модел, който ще има за цел да превърне гледането на видео материали в приходи за EMI, сред чиито изпълнители са Дейвид Бауи, Колдплей и Нора Джонс. Системата за управление на съдържанието на YouTube ще позволи на музикалната компания да следи и оценява употребата на своите видео материали. EMI ще може съща така да компенсира своите артисти, както и да изисква премахване от сайта на съдържание, за което не е разрешено да се качва там и е с авторски права.

Коментар