Мета-материали ще правят хора и предмети невидими

Два екипа от учени обявиха отделно и едновременно, че мечтата на много хора да бъдат невидими е постижима. Нов тип “метаматериали” могат да пречупят светлината и да направят обектите вътре в тяхната обвивка, вкл. хора, невидими, твърдят специалистите пред списание Science.

Според описанията на учените, метаматериалите са твърди, съставени от миниатюрни пръчки и метални пръстени. Те са необикновени, тъй като имат негативен индекс на пречупване (рефракция) и третират електромагнитната радиация – радар или видима светлина – по различен начин от нормалните материали. Пречупването, или още рефракцията, е добре познат феномен. Той се наблюдава например, когато поставите молив в чаша с вода.

Свойствата на метаматериалите могат да се настройват фино (за дадени дължини и желаните пътища на електромагнитните вълни), чрез промяна на тяхната молекулярна структура. Именно чрез фината настройка се постига така желаният ефект на невидимост, обясняват учените. Метаматериалите отклоняват електромагнитните вълни около обекта, скрит в тях, и така го правят невидим. Ефектът може да се сравни с водната “обвивка” около камък в бърз поток.

Най-важният въпрос, който вълнува хората, а именно кога технологията ще влезе в употреба, засега няма ясен отговор. Според едни учени, първите метаматериали, които правят обектите невидими за радар, ще излязат след 18 месеца. Други специалисти обаче смятат, че ще минат 5 години до появата на метапродукти.

Сензационната теория, представена в Science, е дело на учените Джон Педри и Дейвид Смит. Техен конкурент е Улф Леонхард, който развива същата идея в списанието.

Технологията за невидимост на базата на метаматериали е различна от познатите стелт технологии, които рефлектират радара обратно към неговия източник. Да се направят метаматериали, които работят в целия видим спектър, е доста по-сериозно предизвикателство за учените и производството. Затова и технологичните анализатори са доста скептични относно бързото пускане на комерсиални продукти за невидимост. Според тях ще е необходимо десетилетие за постигане на пълна невидимост и това би било невероятен успех.

На учените предстои да решат и обратната задача. Как невидимите хора, в обвивка от метаматериали, да виждат навън? На този етап се смята, че те трябва да използват някаква специална, изключена честота – например инфрачервена, за да виждат света, от който са се скрили.

Коментари по темата: „Мета-материали ще правят хора и предмети невидими”

добавете коментар...

  1. Anonimus

    Със сигурност Дейвид Копърфийлд пръв ще се възползва от технологията.

  2. FALCON

    …от познатите стелт технологии, които рефлектират радара обратно към неговия източник-Познатите стелт технологии не рефлектират радарният сигнал обратно към неговият източник а във друга посока.Целта е електромагнитната енергия да се разсее в друго направление, и възможно най-малка част да се върне към нейният източник,т.е. да се направи трудно детектирането на съответният летящ(или плаващ)обект от радарната станция, вследствие на приетия слаб сигнал. П.С. Въпреки всичко братята руси от одавна намериха цаката на стелт технологията;)

Коментар