Нови GSM-и ще пазят хората от колите

Иновационен продукт, който обещава да намали произшествията с пешеходци по пътищата, лансира японската компания Oki Electric Industry. Нейният безжичен модул DSRC (Dedicated Short Range Communication) се вгражда в мобилния телефон и алармира за опасна близост между хората и превозните средства.
Компанията е готова с прототип на мобилен телефон, наречен Safety Mobile Phone, с вграден безжичен DSRC модул. Апаратът си взаимодейства с DSRC-съвместими автомобили и с информацията, получавана от GPS модула.
Целта на разработката е да намали нивото на пътно-транспортните произшествия, водещи до гибелен изход за пешеходците и колоездачите. Снабдени с новите телефони, хората могат да създават около себе си безжични зони с радиус до няколкостотин метра.
Когато пешеходецът и транспортното средство се приближат, нивото на сигнала се повишава и след определен праг системата инициира интензивен обмен на информация за местоположението на автомобила и пешеходеца. Ако системата разпознае възможност за сблъсък, незабавно уведомява водача на превозното средство и пешеходеца. Шофьорът получава звуков сигнал, а телефонът на пешеходеца започва да вибрира.
Как тази идея ще се реализира на практика обаче предстои да се види. Японското правителство възнамерява да стартира мащабен пилотен проект за подобряване на сигурността по пътищата през следващата година.

Коментар