Спад на сървърния пазар отчетоха анализаторите

Продажбите на сървъри в света са намалели с 11% през първото тримесечие на годината, твърди доклад на IDC, данни от който са изнесени в digitimes. Спадът се дължи на резултатите на втория Dell и третия IBM, които бележат по-ниски продажби съответно с 3% и 17% за периода.
Hitachi и Apple успяват да влязат в Топ 10 на сървърните доставчици, като заемат девето и десето място с продажби съответно от 9000 и 8700 машини и ръст от 26% и 73%. Преди тях, на осма позиция е Acer с 14900 продадени машини и 5% ръст.
От десятката за тримесечието изпадат Lenovo и Langchao, според доклада на IDC. При двете китайски компании няма спад в продажбите, в сравнение с предходното тримесечие, но те са изпреварени от Aplle и Hitachi, които имат по-високи ръстове.
Анализаторите обясняват спада със сезонния ефект. Очакванията през юли Intel да намали цените, а AMD да пусне своите четириядрени процесори Barcelona през втората половина на годината са причина за спада в продажбите през първото тримесечие.  
Възходът на Apple пък се дължи на петото поколение машини Xserv с процесори Intel Dual Core Xeon (Woodcrest), които бяха внедрени от няколко големи корпорации през първото тримесечие.

Коментар